<<< Nu vindem persoanelor fizice! >>>

Clasificarea echipamentelor pentru lucru si protectia muncii

Clasificarea echipamentelor pentru lucru si protectia muncii

Ce tip de echipament de protectie ti se potriveste pentru a minimiza riscurile unui accident? Raspunsul este simplu: depinde de domeniul de activitate si de la o industrie la alta. Cei mai expusi riscului de accidente sunt persoanele care lucreaza in domenii ca siguranta publica, transporturi, constructii, utilitati, depozite, mentenanta drumuri si productie.

Echipament pentru protectia capului
Echipament pentru protectia ochilor
Echipament pentru protectia urechilor
Echipament pentru protectia mainilor
Echipament pentru rotejarea cailor respiratorii
Echipament pentru protectia picioarelor
Echipament pentru protectia corpului

Fiecare industrie are propriile riscuri. Daca lucrezi in productie, trebuie sa tii cont de pericole ca expunerea la substante chimice, toxice. Daca lucrezi in constructii, pericolele pot aparea cand lucrezi la inaltime sau din cauza obiectelor grele care cad.

Aproape in orice tip de munca fizica este necesar un echipament personal de protectie. Fie ca e vorba de o pereche de manusi antitaiere care protejeaza mainile unui lucrator sau de un costum cu protectie antistatica pentru electricieni, echipamentul de protectie este omniprezent si in lipsa acestuia accidentele pot avea urmari grave.

Cum poti afla ce echipament de protectie se potriveste domeniului si ocupatiei tale?

Intai de toate sa aflam care sunt cele 7 tipuri de echipamente de protectie.

1. Echipament pentru protectia capului

Echipamente uzuale: Casti de protectie, sepci de protectie.
Domenii: Lucratori in constructii, ingineri, mineri.
Echipamentele pentru protectia capului asigura siguranta acestei zone in situatii de risc crescut cauzate de obiecte care pot cadea, lovituri in zona capului sau temperaturi extreme. Cu usurinta se poate atasa o lanterna la casca de protectie pentru avea o vizibilitate sporita, dar si pentru a putea fi vazut la timp, in cazul celor care lucreaza pe santierele de constructii aglomerate.

In aceasta categorie includem castile de protectie, dar si sepcile de protectie.
 

2. Echipament pentru protectia ochilor

Echipamente uzuale: Ochelari de protectie, viziere, masti de sudura.
Domenii: Sudori, mecanici, lucratori in constructii, laboranti.
Protejarea ochilor cu echipamentul potrivit previne accidentarea acestora, cauzele fiind variate: razele aparatului de sudura, bucati metalice de mici dimensiuni, resturi lichide chimice si altele. Este important sa se aleaga echipamentul de protectie potrivit domeniului de activitate, caci nu toate echipamentele sunt eficiente la pericole similare. Ochelarii de protectie trebuie sa fie confortabili, sa se poate purta impreuna cu casca de protectie. Pentru lucrul in aer liber, alege ochelari de protectie impotriva razelor UVA/UVB. In cazul in care porti ochelari de vedere, poti alege o pereche de ochelari de protectie care pot fi purtati peste acestia.
 

3. Echipament pentru protectia urechilor

Echipamente uzuale: Antifoane interne, antifoane externe.
Domenii: Lucratorii din aeroporturi, mecanici, masinisti, sunetisti.
Un nivel ridicat al zgomotului la locu de munca poate cauza probleme grave la nivelul auzului, daca expunerea este frecventa sau indelungata.
 

4. Echipament pentru protectia mainilor

Echipamente uzuale: Manusi rezistente la impact, manusi antitaiere, manusi antistatice.
Domenii: Aproape in orice tip de activitate.
Protectia mainilor reprezinta un element important in activitatea zilnica a oricarui lucrator, folosita in aproape orice industrie, de la agricultura, constructii si pana la activitatile din fabrica. In functie de munca desfasurata, trebuie adaptate si manusile de protectie.
 

5. Echipament pentru rotejarea cailor respiratorii

Echipamente uzuale: Masti de protectie.
Domenii: Mineri, lucratori specializati in demolari, lucratori din domeniul sanitar, lucratori in fabrici.
Mastile de protectie sunt un element obligatoriu in multe industrii, protejand de particulele de praf sau alte substante chimice sau/si de agentii patogeni prezenti la locul de munca.
 

6. Echipament pentru protectia picioarelor

Echipamente uzuale: Pantofi, bocanci si cizme de protectie, pantaloni termoizolanti, pantaloni ignifugi.
Domenii: Orice tip de activitate.
Incaltamintea de protectie si pantalonii de protectie sunt elemente importante in multe domenii de activitate.

Incaltamintea de protectie cu bombeu si lamela este vitala pentru lucratorii din domeniile cu risc major, la fel si pantalonii care protejeaza impotriva murdariei, resturi si alte pericole care ar putea sa cauzeze lovituri si rani.

Incaltamintea de protectie previne si riscul impiedicarilor sau alunecarilor pe suprafetele din incinta locului de munca, protejeaza impotriva obiectelor ascutite care pot penetra talpa si impotriva pericolului de electrocutare. Rezistenta la uleiuri, talpa anti-alunecare sunt doua caracteristici importante pe care trebuie sa le detina incaltamintea de protectie in special pentru lucratorii din medii solicitante.

Sosetele reprezinta un accesoriu peste care multi trec cu vederea. O pereche de sosete flausate si calduroase este esentiala in zilele friguroase de iarna. Sosetele de vara, care absorb umezeala si lasa pielea sa respire sunt de mare ajutor cand temperaturile sunt ridicate. Pentru cei care lucreaza majoritatea timpului in picioare, recomandam sosetele cu fibra COOLMAX, cu talpa intarita pentru o stabilitate mai buna si pentru a evita bataturile.
 

7. Echipament pentru protectia corpului

Echipamente uzuale:Costume antistatice, halate de lucru, sorturi protectie chimica, costum de protectie aluminizat.
Domenii: Electricieni, lucratori in laborator, lucratori in siderurgie sau in topitorii.
Existe multe domenii de activitate care prezinta numeroase riscuri si amenintari pentru corpul uman. E nevoie ca fiecare dintre aceste pericole sa fie prevenit cu echipamentul de protectie potrivit.

 

 

Suport clienti Luni-Vineri 09:00-17:00

0728 154 000 contact@echipam.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!